14 de maig 2009

La impugnació d'Iniciativa Internacionalista

Avui al matí el govern espanyol ha impugnat Iniciativa Internacionalista davant el Tribunal Suprem, en el conegut pas previ a la il·legalització judicial d'una candidatura política amb vinculacions a l'esquerra abertzale basca. Tot i que la notícia del fet ha sortit a pràcticament tots els mitjans de comunicació d'abast nacional i estatal, recomano el text de Vilaweb, que com és habitual aporta els enllaços a les fonts primàries, així com informacions relacionades molt útils per entendre l'evolució del cas.

Partint d'aquest fet previsible, vull ressaltar en primer lloc la composició de la llista d'Iniciativa Internacionalista, que he trobat en un dels portals que "curiosament" n'estan fent un seguiment més constant, Libertad Digital. D'entrada, no hi ha ni un sol basc. Però es tracta d'una llista que presenta membres d'anteriors llistes electorals il·legalitzades per la seva vinculació amb Batasuna, com Alfonso Sastre, el número 1. També la formen un candidat el Premi Nobel de Literatura, una actriu de la sèrie de TVE "Cuéntame", una ex-diputada d'Izquierda Unida, un representant de CCOO, un sindicalista de la CGT, membres del col·lectiu Izquierda Castellana, un ex-regidor del PSUC, una candidata de la llista "Comuneros" o un membre d'una associació de veïns i veïnes de Vallecas. Però evidentment, la importància és que la llista té relació amb l'entorn d'ETA i que, per tant, ha de ser il·legalitzada.

El meu dubte apareix en les persones i col·lectius que formen part de la candidatura o que han donat explícitament el seu suport. Empresonaran l'actriu de Cuéntame per col·laborar amb l'esquerra abertzale? Il·legalitzaran Izquierda Castellana? Investigaran a fons el sindicat CCOO per determinar quin tipus de col·laboració ha establert amb l'esquerra abertzale? Accions d'aquest tipus són les que han dut a terme amb les anteriors llistes de la marca Batasuna i que, si són coherents, haurien de portar a la pràctica també en aquesta ocasió.

D'altra banda, com és habitual, hi ha un aspecte de la impugnació que ha quedat difòs als mitjans de comunicació: els avals per formalitzar la candidatura a nivell legal. És cert que Iniciativa Internacionalista ha comptat amb avals de regidors d'ANV (un altre "indici" del ministeri d'Interior per impugnar la llista), però la candidatura ha comptat amb altres avaladors tan sospitosos de participar de l'entorn d'ETA com regidors d'IU o del PSOE (que lògicament ja s'han desdit del seu aval inicial).

Des del meu punt de vista, el més preocupant del cas és la legitimitat que ha adquirit el govern espanyol a l'hora d'il·legalitzar una opció política democràtica( que cal recordar que és nova i que en cap moment ha fet cap declaració justificant l'ús de la violència en la solució del conflicte basc). Els ciutadans de l'estat ho assumeixen com un fet normal, i ja queda molt lluny la contestació viscuda el 2002 contra la llei de partits i el 2003 contra la il·legalització de Batasuna.

A efectes pràctics, segurament tornarem a veure unes eleccions adulterades d'inici, en què es prohibeix la participació d'Iniciativa Internacionalista i alhora es permet la participació de partits com la Falange Española de las J.O.N.S o de Democracia Nacional, que han participat en actes violents de forma reiterada en els darrers anys.

Però tot plegat té certa lògica, no creieu?

Primer PP i PSOE associen l'opció política de l'esquerra abertzale a la violència terrorista d'ETA. Quan l'opinió pública ja ho ha assumit, il·legalitzen l'opció política en nom de la llei de partits (acordada pels dos partits esmentats). Després aconsegueixen prohibir les noves candidatures que sorgeixen de l'esquerra abertzale (que ja no tenen opció d'entrar a formar part del joc polític) sense gaires problemes, al mateix temps que empresonen moviments de l'esquerra independentista basca que podrien assumir el lideratge polític (diaris, moviments juvenils, sindicats). Finalment, es presenten a unes eleccions autonòmiques i assoleixen el poder (tot i estar lluny de tenir el suport majoritari de la població basca) ,quan ja ningú fora del País Basc pensa en tots els passos anteriors.

Així doncs, la impugnació de la candidatura d'Iniciativa Internacionalista és ben lògica. Només és un pas més. Molt fàcil d'entendre. Fins i tot si afecta col·lectius d'altres llocs de l'estat.

Però la mesura segueix sent tan antidemocràtica com la llei de partits de 2002.

Roger

2 comentaris:

charli ha dit...

Això d'il·legalitzar partits està extés arreu del món; a Israel també fant coses així amb Hamàs. En fi, plas plas per la feina de sintetitzar una informació tant espessa.

charli

Jordi ha dit...

Bon post, Roger Precisament és bona part del periodisme català (que el de ponent enllà ja s'ho faran) el que també ha acabat sumant-se i reforçant el suposat consens d'aquesta llei... adaptant llenguatge, descripció i dient allò que interessa el poder de torn.

Cada dia que passa és més difícil defensar el que exposes en aquest post sense que et mirin com un desviat o creguin que fas simple opinió... un indicador, doncs, de com està el pati! Visca els drets i llibertats individuals i col·lectius...
Mai millor dit, se'ns pixen a sobre i diuen que plou (ara també els de 'la nostra')
Salut
claudevolta.wordpress.com