9 de juny 2009

Sobre el recompte electoral

Ahir al migdia l'edició digital del diari Gara es feia ressò de les protestes d'alguns votants d'Iniciativa Internacionalista - La Solidaritat entre Pobles (II) del País Basc que havien vist com el seu vot no apareixia computat en el recompte oficial del Ministeri de l'Interior Espanyol emès per les diferents cadenes de televisió. A mida que anaven rebent més queixes, els responsables de Gara van decidir fer una petita investigació que els ha portat a afirmar que hi ha un mínim de 24 poblacions en què els vots d'II han anat a parar a altres candidatures com el POSI, MSR o DN. A tall d'exemple, és especialment rellevant el cas d'Amezketa, on el POSI ha guanyat les eleccions amb el 46% dels vots.

Avui són les edicions digitals de mitjans catalans com l'Avui o Vilaweb que fan referència a les investigacions de Gara, i afegeixen al text el comunicat de la candidatura II que ha emès a la seva pàgina web. Aquest comunicat mescla una valoració satisfactòria dels resultats obtinguts amb la crida a la ciutadania que no vegi reflectit el seu vot en el recompte del Ministeri de l'Interior. Tot i que les "proporcions històriques" que atribueixen a la tupinada electoral encara estan per comprovar, és cert que la informatització de les dades procedents de les meses electorals no sempre és encertada i que les denúncies de la candidatura portaran cua: si es confirmen les previsions del diari Gara, l'esquerra abertzale seria la tercera força més votada al País Basc per sobre del PP.

En el cas més concret que he pogut analitzar, a Molins de Rei els resultats provisionals oferts pel Ministeri de l'Interior també difereixen dels resultats reals recollits en les diferents meses electorals de la vila. He intentat fer una taula on podreu veure clarament els beneficiats i els perjudicats... Què n'opineu? Jo no puc entendre com és que cap resultat coincideix... de debò és tan complicat difondre els vots correctes de cada candidatura? com és que PP i PSOE són els grans beneficiats en les diferències?

Bé, el que queda clar és que el recompte electoral de les eleccions europees no ha estat correcte. És dur pensar, que a més a més, s'ha actuat en grans proporcions contra una candidatura electoral concreta, cosa que s'haurà de confirmar en els propers dies, però que en qualsevol cas mereix una disculpa per part del Ministeri de l'Interior espanyol en els casos ja denunciats pel diari Gara. Si no ho fan, faltaran al respecte de tots els ciutadans que han votat aquesta opció política així com als principis bàsics de la democràcia.

Potser en lloc d'enviar observadors internacionals a països "poc democràtics" per controlar la veracitat dels seus resultats electorals, hauríem de repartir-los per les diferents meses electorals de l'estat i comprovar que no s'equivoqui ningú i que tampoc es facin trampes.

Roger


2 comentaris:

Roger Castillo i Bosch ha dit...

Afegeixo novetats al text: Vilaweb i libertad digital informen fa pocs minuts que l'error és força estès.

Per exemple, en el poble de la vice-presidenta De la Vega el PSOE no ha obtingut cap vot i el POSI s'ha endut la victòria.

Això promet!

jordi ha dit...

em sembla que ni promet ni deixa de prometre. avui he trucat al ministerio del interior i m'han explicat que ells recomptaran els vots (que es veu que ho fan normalment) i en tres mesos diran els resultats definitius. i punto. o sigui que les coses massa no canviaran. és allò que ells ho compten com volen, saps...