El Conseller de Governacio i Administracions Públiques Jordi Ausàs és notícia aquests dies al Principat per dos motius. D'una banda, la proposta de nova llei electoral de Catalunya (que de fet seria la primera llei electoral pròpia del país, però que segur que trigarà mesos a consensuar-se i a determinar la proporcionalitat de vots Barcelona vs comarques), que anuncia llistes desbloquejades i jornada electoral de dos dies com a innovacions més destacades, i de l'altra l'anunci de la nova llei de Consultes Populars, que preveu aprovar-la a finals d'aquest mateix any després de superar el principal escull en les esmenes a la totalitat presentades pels partits de l'oposició.
Mentrestant, la Plataforma 10mil.cat, que havia convocat la marxa de Brussel·les el passat mes de març, va decidir impulsar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per plantejar un referèndum d'Autodeterminació de Catalunya i va rebre una resposta unànime negativa de tots els diputats del Parlament de Catalunya, que van fer cas omís a la proposta dels ciutadans.
L'inacció dels partits polítics parlamentaris ha provocat algunes opinions força crítiques, com les de Francesc Puigpelat al seu bloc de l'e-notícies, o la de Vicent Partal des del "Mail obert" de Vilaweb, així com la reacció incrèdula d'un dels principals promotors, Enric Canela, en una entrevista al diari Avui. Tots plegats coincideixen que de cop i volta els partits nacionalistes catalans s'han tornat realistes davant la certesa que la ILP no podria tirar endavant, i Canela va més enllà i declara que ara per ara "no hi ha diputats independentistes".
Paral·lelament al moviment de la gent del 10mil.cat, s'ha anat treballant durant els darrers mesos una altra ILP que pretén alliberar Catalunya de cultius i d'aliments transgènics, en una tasca liderada pel col·lectiu "Som lo que sembrem", que en vistes a la poca consideració que la seva proposta està tenint a la cambra legislativa catalana, han decidit convocar una manifestació a Barcelona el proper diumenge 28 per intentar salvar les nombroses firmes ciutadanes que han anat acumulant des de principis d'any.
Les dues ILP representen dos moviments de la societat civil catalana prou nombrosos per tirar endavant idees articulades més enllà dels partits polítics, cosa que acostuma a brillar per la seva absència habitualment i que és certament complicada d'aconseguir, amb un teixit associatiu molt potent al darrere. I la resposta d'una classe política que tots els experts consideren cada cop més llunyana dels problemes de la gent és precisament desmarcar-se'n i obviar tota la feina que milers de persones han estat realitzant durant mesos. Potser són accions d'aquest tipus (vaja, inaccions) les que van enfortint el caldo de cultiu de la famosa "desafecció política". I és que quan els tràmits parlamentaris s'anteposen a la voluntat popular, alguna cosa (digues-li 135 diputats, digues-li partits polítics parlamentaris) està fallant.
Roger